Dolazite u Zagreb? | Korisne informacije i zanimljivosti o Zagrebu

Dobrodošli u Zagreb. Zagreb je siguran velegrad otvorenih vrata, burne povijesti i zanimljivih ličnosti, koji nudi vrhunske medicinske tretmane u modernim privatnim poliklinikama.

Klaster zdravstvenog turizma Zagreba okuplja najistaknutijie zagrebačke poliklinike, kao i turističke subjekte. Izdvojili smo neke važne informacije i linkove da Vam olakšamo i uljepšamo boravak u Hrvatskoj.

 • Zagreb 8
 • Zagreb 1

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, njezino je upravno, političko i poslovno sjedište, sveučilišni centar, grad brojnih kulturnih događanja i velike ponude zabavnih sadržaja.

Grad je nastao iz dvaju srednjevjekovnih naselja, čija prva spominjanja datiraju iz 11. i 13. stoljeća i čiji su ostaci očuvani i danas. Danas ga nastanjuje cca 800.000 stanovnika. Prosječna ljetna temperatura je 20C, a prosječna zimska 1C.

Zagreb karakterizira stara gradska jezgra Gornjeg grada i živopisne ulice gradskog središta, rijeka Sava i planina Medvednica koja se uzdiže u pozadini grada. Obiluje zelenim površinama ugodnima za šetnju i izlete, a otvorene tržnice mame posjete turista.

Grad nudi niz kulturnih događanja tekom cijele godine i zanimljivu shopping ponudu.

Zračna luka udaljena je 17km od centra grada, uz redovit prijevoz do središta grada. Glavni željeznički kao i autobusni kolodvor smješten je u samom središtu grada, a dolazak autmobilom moguć je glavnim cestovnim pravcima iz srednje Europe prema južnoj ili zapadne prema istočnoj.

Kako do Zagreba?

Dolazak avionom
www.zagreb-airport.hr
Dolazak vlakom
www.hzpp.hr
Dolazak autobusom
www.akz.hr
Dolazak automobilom
www.hak.hr

Saznajte korisne informacije i zanimljivosti o Zagrebu i Hrvatskoj.

  • Položaj

   Hrvatska je srednjoeuropska i mediteranska zemlja, koja graniči sa Slovenijom na zapadu, Mađarskom na sjeveru, Srbijom na istoku i Bosnom i Hercegovinom na jugu; zemlja također ima dugu pomorsku granicu s Italijom na Jadranu. Ove granice iznose ukupno 2.028 km.

  • Površina i stanovništvo

   Hrvatska površina iznosi 56.691 četvornih kilometara i broji oko 4.29 milijuna stanovnika (popis stanovništva iz 2011. godine). Gotovo 90% stanovništva je hrvatsko (većina njih su rimokatolici), a tu su i srpska, bosanska, mađarska, talijanska te mnoge druge manjine.

   Hrvatska ima neobičan oblik (sličan kroasanu) koji se razlikuje od bilo koje druge zemlje svijeta, što je posljedica pet stoljeća širenja Osmanlijskog (turskog) carstva prema srednjoj Europi.

    

   Površina i stanovništvo
  • Gradovi

   Glavni centri stanovništva su: Zagreb, glavni grad (s brojem od nešto manje od 800.000 stanovnika), Osijek na sjeveroistoku (107.000 stanovnika) i Rijeka (128.000 stanovnika) na sjevernom dijelu obale te Split ( populacija: 178.000) prema jugu. Ostali poznati gradovi su Dubrovnik, Makarska, Poreč, Rovinj, Opatija, Zadar i Šibenik.

   Gradovi
  • Jezik

   Hrvatski je službeni jezik, koji je napisan u latiničnom pismu. Hrvatska slova imaju 30 slova - sva slova engleskog jezika, minus q, w, x i y, ali uz dodatak č, ć, dž, đ, lj, nj, š i ž. Većina Hrvata govori engleski.

    

   Jezik
  • Obala

   Hrvatska ima nevjerojatnih 5,835 km obale, od čega 4.057 km pripada otocima, hridima i hridinama. Na Jadranu se nalazi 1.185 otoka, dok je samo 50 naseljeno. Najveći otok je Krk (blizu Rijeke) koji ima površinu od 462 km2, dok drugi poznati otoci zemlje uključuju Hvar, Brač, Korčulu i Pag.

   Obala
  • Klima

   Klima je mediteranska duž jadranske obale, što znači topla suha ljeta i blage zime, s prosječno godišnje oko 2.600 sunčanih sati - to je jedna od najsunčanijih obala u Europi! Unutrašnjost zemlje ima kontinentalnu klimu s vrućim ljetima i hladnim, snježnim zimama.

   Klima
  • Valuta

   Hrvatska se nada priključenju euru, ali do tada nacionalna valuta je kuna, a jedna kuna vrijedi 100 lipa. Možete zamijeniti novac u bilo kojoj banci, mjenjačnicama, poštanskim uredima i gotovo svim putničkim agencijama, hotelima i kampovima. Većina objekata i bankomata također će prihvatiti kreditne kartice kao što su Visa, MasterCard, American Express i Diners, itd.

   Sva plaćanja u Hrvatskoj su zakonski obvezna u hrvatskoj kuni, tako da ćete morati zamijeniti svoju valutu na hrvatske kune. Tečaj kune je blisko vezan uz euro, što čini kunu snažnom i stabilnom valutom.

   Trenutni tečaj provjerite ovdje.

   Valuta

 • Za posjet Hrvatskoj u većini slučajeva bit će vam potrebna samo važeća putovnica. Za državljane EU, bit će vam dovoljna osobna iskaznica.

  Za dodatne informacije obratite se diplomatskim misijama i konzularnim uredima u inozemstvu ili posjetite mrežnu stranicu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

  CARINSKE ODREDBE

  Carinske odredbe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Europske unije. Strana valuta slobodno se unosi i iznosi, dok je domaća limitirana do 15.000 kuna. Vrijedniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici. Povrat poreza stranim državljanima moguće je realizirati za robu kupljenu u iznosu većem od 500 kuna s potvrdom obrasca "Porezni ček" (Tax check) kod izlaska iz zemlje. 

   

 • Strani turisti ne plaćaju liječničke usluge ako je između Hrvatske i zemlje iz koje dolaze potpisana konvencija o zdravstvenoj zaštiti.

  Bolnice i klinike postoje u svim većim gradovima, a ambulante i ljekarne i u manjim mjestima. Troškovi zdravstvene usluge osobama koje dolaze iz zemalja s kojima nije potpisana konvencija naplaćuju se po cjeniku. 

  Domaći i strani turisti u Republici Hrvatskoj tijekom ljetne turističke sezone mogu biti sigurni da će im zdravstvena zaštita biti dostupna, te da će posebno u hitnim slučajevima biti zbrinuti. 

  Strani turisti koji dolaze iz zemalja Europske unije uz svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja s kojom mogu u hrvatskim ugovornim zdravstvenim ustanovama dobiti neodgodivu medicinsku pomoć, dakle kako u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite ( obiteljska medicina, zdravstvena zaštita žena, pedijatrija, dentalna zdravstvena zaštita), tako i u bolnicama.

 • Većina trgovina je otvorena radnim danom od 8 do 20 sati, subotom i nedjeljom do 14 sati, a u sezoni i dulje. Javne službe i poslovni uredi uglavnom rade od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka.

  Poštanski uredi otvoreni su radnim danom od 7 do 19 sati, u manjim mjestima od 7 do 14 sati, a neki rade dvokratno. U većim gradovima i turističkim mjestima dežurne pošte otvorene su subotom i nedjeljom. Na svim javnim telefonima koriste se telefonske kartice koje se prodaju u poštama i na novinskim kioscima. 

 • 112 – JEDINSTVENI EUROPSKI BROJ ZA HITNE SLUŽBE

  Broj 112 je jedinstveni europski broj za hitne službe. Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći).

  OSTALI VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI

  Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: + 385
  Hitna pomoć: 194
  Vatrogasci: 193
  Policija: 192
  Pomoć na cesti: 1987
  Nacionalna središnjica za spašavanje i traganje: 9155
  Opće informacije: 18981
  Informacije o mjesnim i međugradskim telefonskim brojevima: 988
  Informacije o međunarodnim telefonskim brojevima: 902
  Vremenska prognoza i stanje na cestama: 060 520 520
  Hrvatski autoklub (HAK): +385 1 4640 800

www.zagreb-touristinfo.hr

Najnovije medicinske & turističke ponude

 • Pregleda: 5717

Lokacije članova

Naši partneri

 • Health-Card
 • Medicinska Grupa d.o.o.
 • Štitnjača.hr
 • AHTIF2018
 • Croatia Full Of Life